Пептиди за Олимпийски победи

Защо пептидите не са допинг

"Продакс" ЕООД, Донка Лапунова

Олимпийските игри - това е честна борба за правото да станееш най-добрият, да заемеш мястото си на Олимпийския пиедестал и да впишеш името си в историята на световния спорт. За съжаление, не винаги за постигане на победа спортистите избират честен начин и броят на допинг-скандалите не намалява от година на година. В навечерието на откриването на ХХІІ зимни Олимпийски игри в една от информационните телевизионни предавания говорихме за модерна лаборатория за допинг-контрол, която е открита в Сочи. Според оценки на Министерството на спорта на Русия, тя е сред най-добрите антидопингови лаборатории в света. В репортажа се тварди това, че в нея са в състояние да определят наличието в кръвта на скрити къси вериги пептиди. Според авторите, те са "най-скандалния вид употреба на допинг, в която се извършва максималния брой дисквалификации сред спортистите в последно време".

След този репортаж в НПЦРИЗ започнаха да идват въпроси като: "В състава на пептидните биорегулятори има къси пептиди, т.е. те са допинг и тяхното действие е подобно на действието на редица хормони"?! Отговор категорично - не. Пептидните биорегулятори не са допинг и не притежават хормоноподобно действие. А сега нека разгледаме по-подробно този въпрос.

В медицинския Кодекс на Международния Олимпийски комитет в списъка на забранени вещества се включват: стимуланти (амфетамини, кокаин, ефедрин и т.н.), лекарства, анаболни вещества (тестостерон, methandienone, салбутамол и др), диуретици (фурасемид, мерсалил и т.н.), пептиди и гликопротеинови хормони и техните аналози. Към последната категория се отнасят хормони: хорион гонадотропин, кортикотропин, хормон на растежа соматотропин, еритропоетин. На този етап е много важно да се разбере, че става въпрос не за пептиди, а за пептидоподобни хормони, хормони протеин-пептидни, в състава на които, наистина, са включени аминокиселините остатъци.

Именно тези вещества са скрити допинг, тъй като те, при допълнително приемане от здрав човек, спортист, чиято синтез на ендогенни хормони е в границите на физиологичните норми за изкуствено повишаване на физическата активност и издръжливост, увеличаване на мускулната сила, стимулират дейността на нервната и ендокринната системи. В резултат на тази спешна стимулация спортиста е в състояние да покаже по-добри резултати в спортни състезания. Но тук вече не можем да говорим за честни резултатите. Спортът на високите постижения не приема употребата на допинг. Неговата философия, според Олимпийската Харта, е "връзката на спорта с културата и образованието, стремежа да се създаде начин на живот, въз основа на радостта от усилието, възпитателната стойност на добрия пример, социална отговорност и уважение към общественото основните етични принципи".

Допинг пептидоподобните хормони са особено опасни за живота и здравето на човека. Той се "движи" в ендокринната система и нарушава хормоналния статус на организма, води до разбалансиране в работата на всички органи и системи, може да провокира развитието на тежки заболявания. Например, въвеждането на по-високи дози хормон на растежа соматотропин може да провокира появата на миокард, хипертония, диабет, акромегалии, както и на прогресивното дистрофично заболявание на нервната система - заболяване на Крейтцфелд - Якоб. Също така редица пептидоподобни хормони включват всички хормони на хипоталамуса и хипофизната жлеза, инсулин и глюкагон, секрети на задстомашната жлеза. Прилагането им от спортисти също има редица ограничения.

Що се отнася до пептидните биорегулятори и състава им, наистина включват къси пептиди. Пептидните биорегулятори се отнасят към групата на пептидните лекарства с биорегулиращо действие. За разлика от пептидоподобните хормони те не оказват бърз ефект за стимулиране на физиологичните процеси на организма, които влияят на временно увеличаване на ресурсите, като не се стимулира растежа на мускулната маса, както и съответно не са допинг. Те имат и странични действия. Тяхната задача е да се нормализира функцията на различни органи и системи на човека до физиологично оптимални количества и да поддържа организма в продължение на дълъг период от време. Това означава, че в случай, ако човек има някакви ендогенни хормони и те не се изработват в нужното количество, пептидните биорегулятори нормализират функцията на органите до това състояние, да произвеждат специфични хормони. Ефект на излишното или недостатъчно производство на хормони няма. Биорегулиращите препарати са от природен произход и не позволяват да се достигне пикови стойности в работата на органите и системите.

Пептидните биорегулятори не са хормони и не играят роля на лекарства за хормонозаместителна терапия. Тяхната задача е да доведе процеса на жизнената дейност на организма на човека в равновесие, да регулира активността на различни гени, за стабилизиране на генома, възстановяване на синтеза на протеини и биорегулиращо действие. Това е потвърдено и от многогодишни клинични експерименти и изследвания, извършени в Санкт-Петербургския институт за биорегулация и геронтология под ръководството на професор, д.м.н. В. З. Хавинсон.

Очевидно има подмяна на понятията и употребата на термина "къси пептиди" вместо "пептидоподобни хормони, хормони, стероиди на природата" днес съзнателно се използват от производители на лекарства за спорта с цел постигане на определени търговски цели. Има подмяна на понятията при наличието на забрана на употребата на допинг-компоненти при производството на лекарства за спорт в редица случаи позволява да се "придвижва"  Законодателството на РУСКАТА федерация.

Още едно неоспоримо доказателство за това, че късите пептиди нямат нищо общо с допинга, е това, че те се вземат от състезателки на националния отбор на Русия по художествена гимнастика, който многократно е извоювал победаи на летните Олимпийски игри (2000, 2004, 2008, 2012), на световното Първенство и в Европа. Лично в ПУБЛИЧНИ изказвания Винер, председател на Общоруската федерация по художествена гимнастика, старши треньор на отбора на Русия, почетен треньор на Русия, заместник-председател на техническия комитет по художествена гимнастика на Международната федерация по гимнастика, многократно в интервюта говори за това, че "пептидите са вещества, които не са химия, а значи, няма допинг, няма забранени препарати. Благодарение използването на пептиди момичета не се разболяват от сезонните заболявания (грип и т.н)". Пептидите помагат на нашите спортисти да натрупат сили и енергия за постигане на нови победи, повишаване на резервните възможности на организма, по-бързо да се възстановяват след екстремни физически натоварвания. Освен това, всички момичета в отбора на Русия по художествена гимнастика са преминали преглед и са получили генетичен паспорт, въз основа на които за тях се изготвя индивидуални програми за корекция на открити промени в организма, с оглед на генотип. Пептидите са ефективно, не допингово средство, което помага за оформянето на здраво спортно поколение, да го подготви в пълен спортен режим на готовност, успешно да действат на отбора на Русия на Олимпиадата, за да донесат на страната нови Олимпийските победи.

Източник: http://npcriz.ru/press_center/artikles/peptides_for_olympic_games/